Centrul Pompidou: Ochi sau far al inovației?

Poze din centrul Pompidou

Cand Centrul Național pentru Artă și Cultură Georges Pompidou , sau Centrul Pompidou, a fost dezvăluit în 1977, designul său radical a șocat lumea. Muzeul francez are un exterior dramatic, viu colorat și industrial, care prezintă materiale precum țevi, tuburi și electronice. Mai mult decât atât, designul clădirii nu a încercat să fuzioneze cu zona înconjurătoare, un cartier prin excelență al artelor frumoase.



Deși este vestit de unii ca o minune modernă și imediat îmbrățișat, ziarul francez Lumea numită structura... un King Kong arhitectural. Aceste perspective opuse rezumă infamia Centrului Pompidou, considerat încă de mulți ca o stricăciune asupra peisajului orașului Paris.

În spatele Centrului Pompidou: Un oraș care trebuie modernizat

centru de detaliu pompidou

Fotografie cu conductele exterioare ale Centrului Pompidou , prin Monumentele franceze





Franța a început să experimenteze un boom economic la sfârșitul anilor 1950. În 1959, oficialii au prezentat un plan care prevedea o carte pentru cea mai mare transformare a peisajului parizian de la Al Doilea Imperiu . Acesta a inclus scheme de reamenajare a zonelor orașului care ar putea oferi mai multe venituri statului. Acest plan a permis și o arhitectură mai creativă, deoarece autoritățile erau conștiente de faptul că alte capitale europene se îmbrățișează stiluri moderne și nu voia să rămână în urmă. În 1967, guvernul a adoptat noi reglementări care au permis o mai mare înălțime și volum în noua arhitectură a orașului. Raportul oficial spunea, …introducerea acestor noi reguli este temperată de tradiție și nu există niciun pericol ca aceasta să provoace discontinuități violente… – acestea sunt celebrele lor ultime cuvinte.

În acest moment, arhitecților moderni le place Le Corbusier și Henry Bernard au fost venerați, în timp ce o educație academică de la Scoala de Arte Plastice a fost denigrată. La începutul anilor 1970, arhitectura modernă alungase toți rivalii din Paris.



Vă place acest articol?

Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ săptămânal gratuitA te alatura!Se încarcă...A te alatura!Se încarcă...

Vă rugăm să vă verificați căsuța de e-mail pentru a vă activa abonamentul

Mulțumesc!

Aceste noi eforturi au fost considerate a fi calea rapidă a Parisului către modernizare. Chemat Proiecte Mari , aceste investiții în reînnoirea urbană includ Turnul Montparnesse (1967), Apărare cartierul de afaceri (lansat în anii 1960) și reamenajarea Săli în 1979 (care de atunci a fost reproiectat).

turnul montparnasse și les halles paris

Turnul Montparnasse, proiectat în 1967; cu Les Halles, proiectat în 1979

Georges Pompidou a ajuns la putere în 1969 ca al doilea președinte al celei de-a cincea republici al Franței; era un pasionat colectionar de arta si se credea expert in acest subiect. El a vrut să pună accent pe cultura la Paris și a dezvoltat o idee de a crea un centru cultural care să aibă un caracter mai degrabă popular decât elitist. La acea vreme, Muzeul Național Francez de Artă Modernă era neatrăgător din punct de vedere arhitectural și situat la Palatul Tokyo în arondismentul 16, considerat atunci o parte incomodă a orașului. În plus, spre deosebire de multe alte orașe în acest moment, Parisul nu avea o bibliotecă publică extinsă. Din aceste considerente, ideea de a crea o destinație în care lucrările creative din secolul al XX-lea și cele care vesteau noul mileniu au devenit în cele din urmă realitate.

Apărarea văzută din Turnul Eiffel

La Défense, văzută din Turnul Eiffel



Locația aleasă pentru a găzdui centrul cultural al lui Pompidou a fost un teren gol din zona Beaubourg din arondismentul 4. Acest lot fusese deja programat să găzduiască o nouă bibliotecă, noi locuințe sau un nou muzeu. În plus, site-ul este la o aruncătură de băț de multe repere, inclusiv Luvru , Palais Royal, Les Halles, Notre Dame și la doar câțiva pași de una dintre cele mai vechi străzi ale orașului, Rue Saint-Martin.

centru pompidou beaubourg

Vedere la Beaubourg și Rue Saint Martin din vârful Centrului Pompidou, prin Monumentele Franceze



În 1971 s-a convocat un concurs pentru arhitecți pentru a depune planuri pentru acest nou centru cultural. A fost o competiție internațională, prima din istoria Parisului. A reflectat sentimentul că sistemul de învățământ Beaux-Arts a restrâns arhitectura franceză. Candidaturile trebuiau să îndeplinească criteriile de interdisciplinaritate, libertate de mișcare și flux și o abordare deschisă a zonelor expoziționale. Trebuia să existe un loc nu numai pentru adăpostirea artei, ci și un centru pentru promovarea acesteia. În total, au fost 681 de intrări.

Câștigătorii: Renzo Piano și Richard Rogers

centru pompidou foto judecători

Juriul concursului pentru Plateau Beaubourg , 1971. Așezați (din stânga): Oscar Niemeyer, Frank Francis, Jean Prouve, Emile Aillaud, Philip Johnson și Willem Sandberg (întors cu spatele), prin Curbed, The Centre Pompidou Archives



Candidatura câștigătoare a venit din italiană Renzo Piano și Brit Richard Rogers , ambii la începutul de 30 de ani, și o echipă în principal non-franceză au executat proiectul. Piano a avut un interes puternic pentru arhitectura rațională și tehnologică. Pe lângă faptul că era arhitect, a simțit că este designer industrial și analist de proces. Rogers era și el interesat de arhitectura tehnologică avansată, funcția și economia de design. În acest fel, prezentarea lor a fost inovatoare și diferențiată – planul arhitectural a folosit inovații tehnologice moderne și a alocat jumătate din șantier pentru a construi o piață publică. Piano și Rogers au fost singurii concurenți care au dedicat vreun spațiu pentru uz public.

rogers piano pompidou

Renzo Piano și Richard Rogers la telefon în Centrul Pompidou , 1976, prin The Royal Academy of Arts, Londra



Din conturi, conferința de presă din 1971 pentru a anunța câștigătorii a fost o priveliște de văzut: președintele Pompidou – reprezentant al establishmentului și care arată rolul – a stat alături de Piano, Rogers și echipa lor – personificând tinerețea și modernitatea după vârsta, etniile lor. , și îmbrăcăminte. Piano a declarat de atunci că președintele Pompidou a fost curajos să organizeze competiția deschisă, deoarece a invitat idei și concepte care nu erau neapărat înrădăcinate în tradițiile franceze.

Construcția Centrului Pompidou

centru pompidou sculptură interioară

Interiorul Centrului Pompidou

Piano și Rogers au dorit să proiecteze o clădire funcțională, flexibilă și polivalentă pentru a se asigura că este adaptabilă la nevoile viitorului. În cele din urmă, obiectivul a fost de a crea un spațiu care să găzduiască diferite tipuri de artă în mod coeziv, cu capacitatea de a găzdui diverse expoziții, evenimente și experiențe ale vizitatorilor. Această abordare s-a bazat pe schimbarea inevitabilă Piano și Rogers știa că o instituție de artă și de învățare ar trebui să evolueze cu. Astfel, toate spațiile interioare au fost proiectate cu o agilitate fundamentală: totul putea fi rearanjat cu ușurință, deoarece au dezvoltat un interior dezordonat, masiv.

pompidou centru interior

Interiorul Centrului Pompidou

Piano și Rogers au lucrat îndeaproape cu echipa lor de ingineri din Arup pentru a construi o rețea de elemente arhitecturale care să permită acest spațiu interior maleabil. Atașat la structura principală de oțel, un sistem de console sau gerberettes așa cum au fost denumite de echipa de ingineri, permițând reconfigurarea spațiilor interioare după cum este necesar. Centrul Pompidou este construit cu 14 rânduri de aceste gerberette, susținând și echilibrând greutatea clădirii.

centru georges pompidou gerberette

Prim-plan al unei Gerberette , prin Dezeen

Capacitatea de a configura spațiile interioare este inovatoare în sine. Cu toate acestea, ceea ce a șocat lumea atunci și o face și astăzi, este exteriorul Centrului Pompidou. La deschiderea sa, pe 31 ianuarie 1977, debutul muzeului francez a fost întâmpinat cu remarci usturatoare: anumiți critici l-au numit Rafinăria și Gardianul pur și simplu a considerat că este hidos. Le Figaro a anunțat: Parisul are propriul său monstru, la fel ca Loch Ness.

Centrul Georges Pompidou

Vedere aeriană a Centrului Pompidou, via Dezeen

Nessie din Paris afișează necesitățile structurale interioare, facilitățile și serviciile la exterior, arătând ca un transatlantic fără placarea exterioară. Un spalier de coloane metalice și țevi acoperă ferestrele din centru. În această rețea de metal, complet expus, este neașteptat – o hartă cu coduri de culori a conductelor de aer condiționat (albastru), conducte de apă (verde), linii de electricitate (galben), tuneluri de lift (roșu) și tuneluri pentru scări rulante ( clar). Tuburile albe în formă de periscoape permit aerisirea parcării subterane, în timp ce coridoarele și platformele de vizualizare permit vizitatorilor să se oprească și să se minuneze de priveliștea din jurul lor.

centru pompidou green pipes scara rulanta exterioara

Vedere exterioară a scării rulante, via Dezeen; cu conducte de apa si tuburi electrice

Ceea ce realizează exteriorul este destul de remarcabil – o fațadă dinamică care permite spectatorilor să experimenteze modernitatea Centrului Pompidou fără a intra vreodată în interior. Mai mult, dramatismul exteriorului este exagerat de dimensiunea mare a centrului - are 540 de picioare lungime, 195 de picioare adâncime și 136 de picioare înălțime (10 nivele), o înălțime care depășește toate celelalte structuri din imediata sa vecinătate.

centru pompidou peste paris

Pompidou văzut de peste tot orașul , prin The Guardian

În completarea fațadei neobișnuite a muzeului francez este piața publică din partea de vest a clădirii. Inspirată de o piață romană, piața invită și mai mult publicul în spațiul Centrului Pompidou. Parizienii și turiștii deopotrivă se adună în curte și o folosesc ca loc de întâlnire, loc de întâlnire și cale prin cartier. În piață se joacă teatru de stradă și muzică, precum și expoziții temporare. Fantastic, ale lui Alexander Calder sculptură masivă Orizontală este instalat permanent in piata. La fel ca exteriorul Centrului Pompidou, piața publică este dinamică și pulsează de energie.

pompidou center calder

Vedere a orizontalului lui Alexander Calder in situ, prin The Guardian

Piața joacă, de asemenea, un alt rol – este deschisă publicului larg și aproape că îmbogățește designul izbitor al exteriorului Pompidou cu cartierul tradițional parizian.

Richard Rogers a spus: Orașele viitorului nu vor mai fi zonate ca astăzi în ghetouri izolate cu o singură activitate, ci vor semăna cu orașele mai bogat stratificate din trecut. Viața, munca, cumpărăturile, învățarea și petrecerea timpului liber se vor suprapune și vor fi adăpostite în structuri continue, variate și în schimbare.

Renovarea unui muzeu francez contemporan

fontaine duchamp pisoar portret sylvia harden otto dix

Fontaine de Marcel Duchamp , 1917/1964, via Centre Pompidou, Paris; cu Portretul jurnalistei Sylvia von Harden de Otto Dix , 1926, via Centre Pompidou, Paris

Cu colecția sa de artă care adăpostește lucrări din Marcel Duchamp pentru Otto Dix, împreună cu un cinematograf, săli de spectacol și facilități de cercetare, Centrul Pompidou își realizează puterea de una dintre cele mai importante instituții de artă din lume. De la deschidere, Centrul Pompidou a trecut printr-o serie de renovari.

În 1989, Renzo Piano a proiectat o nouă intrare la Institutul de Cercetare și Coordonare Acustică/Muzică (Institutul de cercetare și coordonare acustică/muzicală). Acest lucru a venit atunci când programul muzical a fost verificat pentru că nu mai este avangardist, așa că IRCAM avea nevoie de o actualizare. Intrarea IRCAM, fiind o instalație de muzică subterană, a fost o fantă pe sol, lângă Centrul Pompidou, care ducea către camere subterane reprezentate de un vast spațiu gol suprateran. Intrarea era acoperită cu sticlă plată, cu o deschidere pentru scara cu o singură treaptă. Acest lucru a condus apoi la un spațiu dedesubt numit Spațiul de proiecție , o sală de acustică variabilă și a fost considerată cea mai bună căsătorie dintre arhitectură și acustica.

Noua intrare a lui Piano, construită peste intrarea de la sol, este un turn construit din cărămidă. Deși Piano a folosit acest material pentru că autoritățile orașului l-au impus, a vrut să depășească limitele și astfel a atârnat cărămizile în panouri de oțel inoxidabil. Turnul are un aspect oarecum gol, care păstrează misterul intrării inițiale la sol.

ircam renovare muzeu francez

Clădire IRCAM din cărămidă roșie, cu vedere peste grădina de sculpturi Pompidou , via IRCAM, Paris

Din octombrie 1997, muzeul francez a fost închis pentru 27 de luni, vopsește și repara exteriorul, crește spațiul expozițional, modernizează biblioteca și a construit un nou restaurant și magazin de cadouri, la un cost de 135 de milioane de dolari. Renzo Piano și arhitectul francez Jean-Francois au condus proiectul.

În ianuarie 2021, a fost anunțat Centrul Pompidou s-ar închide pentru renovare de la sfârșitul anului 2023 până în 2027. Le Figaro a raportat că renovările ar putea costa aproximativ 243 de milioane de dolari și ar include o modernizare majoră a sistemelor de încălzire și răcire, scări rulante și lifturi și îndepărtarea azbestului.

Centrul Pompidou: un veritabil centru al modernității

centre georges pompidou crowds (2)

Mulțimi care așteaptă în piața publică, via Dezeen; cu Centrul Pompidou Metz , prin ArchDaily

Semnificația Centrului Pompidou a fost evidentă încă de la deschiderea sa în 1977: succesul său este greu de discutat. Muzeul francez de renume internațional, numit Beaubourg de parizieni, este cel mai mare muzeu de artă modernă din Europa și atrage aproximativ 8 milioane de vizitatori pe an.

Designul centrului a fost menit să ilustrezeartă Modernăși poziționează Parisul drept casa modernității. Prin urmare, nu a făcut nicio încercare de a fuziona cu zona înconjurătoare și nu a mai văzut nimeni înainte. Când Centrul Pompidou a împlinit 40 de ani în 2017, Firma lui Renzo Piano s Centrul este ca o navă spațială uriașă făcută din sticlă, oțel și tuburi colorate care a aterizat pe neașteptate în inima Parisului și unde și-ar pune foarte repede rădăcini adânci.

Șocul noului este întotdeauna destul de dificil de trecut, a spus Rogers. Toată arhitectura bună este modernă la vremea ei. Goticul a fost un șoc fantastic; Renașterea a fost un alt șoc pentru toate micile clădiri medievale. Rogers a subliniat, de asemenea, ostilitatea pe care Turnul Eiffel a provocat-o când era nou.

Centrul Pompidou astăzi

Centrul are acum avanposturi permanente în Malaga, Metz și Bruxelles. În 2019, Centrul Pompidou și Grupul de Dezvoltare a Bundului de Vest au lansat un parteneriat de cinci ani , organizând expoziții și evenimente culturale în Shanghai. În plus, Centrul va deschide și un avanpost în Jersey City, NJ, SUA (la mică distanță de Manhattan) în 2024, demarând un acord de cinci ani cu orașul și instituția.

Centrul Pompidou s-a consolidat ferm la nivel global ca un far al inovației. Nu este doar unul dintre cele mai importante centre de artă din lume, dar arhitectura sa încă face capetele, simulează conversația, provoacă ostilitate și atrage oamenii.